ترموود چیست؟
چوب یکی از متریال هایی است که امروزه به صورت فراوان و طبیعی در دسترس قرار می گیرد و در صنعت ساختمان بسیار کاربردی است. ویژگی های چوب باعث شده است که بسیار در بین طراحان ساختمان و نما محبوب باشد.
حال ترموود چیست؟ یکی از انواع چوب است که به آن چوب ترمو هم می گویند و یکی از اقسام چوب های طبیعی می باشد. این چوب با حرارت اصلاح شده است و نسبت به انواع چوب های دیگر دارای استحکام و ماندگاری بیشتری می باشد. ترموود جایگزین خوبی برای چوب های اشباع شده است. چرا که هیچ زیانی برای محیط زیست ندارد. در حالت کلی برای تولید این نوع چوب از مواد شیمیایی استفاده نمی شود و در برابر حشرات، ساس، کپک و حتی قارچ نیز بسیار مقاومت دارد.
به طور جزئی تر اگر بخواهیم به سوال ترموود چیست؟ جواب دهیم باید بگوییم، نوعی چوب است که در دیزاین داخلی و نمای خارجی ساختمان از آن استفاده می شود. ترموود در چندین مرحله حرارت قرار می گیرد و همین حرارت باعث از بین رفتن رطوبت و باعث گرمادیدگی ترموود می شود که در نهایت به استحکام و قوت ان می افزاید.
ترموود حتی در رنگ و شکل ثبات خوبی دارد و سالیان متوالی زیبایی خود را از دست نمی دهد. این نوع چوب را بیشتر محصول کشور فنلاند می شناسند، در حالی که در آلمان و آمریکا نیز تولید می شود.
مراحل ساخت ترموود
بهتر است به سوال مراحل ساخت ترموود چگونه است؟ نیز بپردازیم. در ساخت آن از گونه های متفاوت درختانی مانند توس، کاج رادیتا، صنوبر، توسکا، زبون گنجشک و کاج استفاده می شود.
در ساخت این نوع چوب سه مرحله اساسی وجود دارد. مرحله اول برش و خشک کردن چوب، مرحله دوم خارج کردن مواد مغذی و رطوبت چوب، مرحله سوم که مرحله آخر می باشد، سرد کردن چوب است.
1- برش و خنک کردن THEROMWOOD
چوب درختان مخصوص ترموود که قبلا به آن اشاره کردیم که بیشتر درختان پرورشی می باشند، برش داده می شود و در سایزهای مختلف دسته بندی شده و پس از دسته بندی آن ها را در کوره های مخصوص جهت حرارت دادن و خشک کردن آن ها قرار می دهند. این چوب در این کوره ها تا دمای 100 درجه و پس از آن 130 درجه قرار می گیرد و چوب خشک و رطوبت آن کاهش می یابد.
2- خارج کردن مواد مغذی و رطوبت
مرحله خروج مواد مغذی و رطوبت چوب ترموود چطور است؟ این مرحله چگونه انجام می شود؟ بعد از آن که چوب خشک شد، دمای کوره را از 180 تا 220 سانتیگراد افزایش می دهند. در طی ساعات متوالی در این دما و شرایط قرار می گیرد و تمام قسمت های این نوع چوب به رنگ روشن تغییر می کند. این مرحله باعث خروج صمغ و رطوبت از چوب می شود و در این حرارت بخش عمده ای از جانوران میکروسکوپی، حشرات و قارچ ها از بین می روند.
3- سرد کردن ترموود
در این مرحله با استفاده از پایین آوردن دمای کوره، چوب به آرامی شروع به سرد شدن می کند و دمای آن به 100 درجه می رسدو هنگامی که دما به 100 درجه رسید، آن را با روش هایی مانند استفاده از بخار و یا پاشیدن آب به دمای محیط می رسانند. در این مرحله چوب حدودا رطوبت جذب می کند و در نهایت رطوبت آن به 4 تا 6 درصد خواهد رسید.
در این روش، بیشتر خصوصیات منفی چوب طبیعی از بین می رود و چوب در مقابل گرما، باران، حشرات، رطوبت و سرما و هرگونه عوامل طبیعی که باعث تغییر شکل در محیط بیرون و داخل و از بین رفتن چوب می شود، مقاوم می گردد.
تاریخچه ترموود
صنعت این نوع چوب برای اولین بار در دهه 1930 در فنلاند با روش های مختلف مقاومت چوب را بالا بردند و از پیشتازان صنعت آن شدند که برای اولین بار خط تولید این نوع چوب را راه اندازی و آن را تولید کردند.
فنلاند یک مرکز و انجمن تحقیقات فنی ترموود را با نام VTT راه اندازی کرد که به صورت کامل در زمینه این چوب اطلاعات به دست آورد. در نتیجه فرآیند حرارت آن توسط همین انجمن با همکاری صنایع محصولات چوبی وارد بازار گشت و امروزه تولید و عرضه می شود. پس از فنلاند کشور کانادا و آلمان نیز شروع به عرضه کردن ترمووود نمودند و به پیشرفت هایی دست پیدا کردند.
مزایای ترموود چیست؟
با پیشرفت جامعه و صنعت ساختمان سازی در دنیا و گسترش سازه های مختلف، استفاده از این چوب نیز بیشتر گسترش یافته است. ترمووود همان چوب ترمو میباشد و تفاوتی باهم ندارند. چوب ترمو در حال حاضر یکی از انواع چوب پرکاربرد در ساختمان و نمای ساختمانی میباشد.
چوب به طور کل انسان را به رشد، نرمش و بالندگی تشویق میکند و استفاده از آن در فضایی که زندگی میکنیم و یا کار میکنیم باعث آرامش و جذابیت خاصی میشود. ترموود کاملا طبیعی است و با دیگر انواع چوب و یا مصالح دیگر قابل قیاس نیست.
حال به طور جزئی تر میخواهیم به سوال مزایای ترموود چیست؟ بپردازیم. این چوب دارای وزن کم است و سبکی خاصی نسبت به متریال های دیگر دارد، این نوع چوب نسبت به متریال های دیگر بیشتر با محیط استاندارد و نیازهای طبیعی انسان همتراز است.
از دیگر مزایای این چوب میتوان به نصب سریع، مقاومت زیاد در برابر آب، طوفان، برودت هوا و آتش، انعطاف و مقاومت بیشتر در برابر فشارها و عوامل طبیعی مختلف مانند زلزله، تجزیه پذیری و عدم آسیب به محیط زیست پس از تخریب در طراحی اکولوژیکی، به دلیلی نگهداری هوا در منافذی که دارد، باعث عایق بودن صدا میشود، مقاومت بسیار در برابر تغییر شکل مانند تاب برداشتن و یا تغییر کردن ابعاد، مقاوم در برابر ریز ارگانیسم ها، قارچ، کپک و حشرات، دارای دوام بالا در برابر پوسیدگی در هر نوع آب و هوایی، اشاره کرد.
معایب ترموود چیست؟
در برابر مزایای گفته شده معایب آن کمتر میباشند. انتقادی که برای ساخت این چوب وارد میشود، این است که مانند تمامی انواع دیگر چوب از قطع کردن و بریدن درختان استفاده میکنند.
از موارد دیگر هم میشود به مقاوم نبودن در برابر اشعه ماورا بنفش اشاره کرد. البته این مورد را نمیتوان گفت جزو معایب آن میباشد، چرا که میتوان با بهره گیری از پوشش های رنگی بر سطح ترموود و لایه پیگمنت دار به راحتی چوب های فراوری شده ای که برای نماهای بیرونی و سازه های فراوان خارج از ساختمان مانند پرگولا و آلاچیق، یا استفاده از نماپوش برای نمای بیرونی و حتی سقف استفاده میشود که در خطر تغییر رنگ و آسیب هستند را با این روش ایمن کرد.
قیمت این نوع چوب از دیگر چوب ها کمی بیشتر میباشد و به خاطر آن که بیشتر رطوبت و رزین های ترموود در طول حرارت دادن از بین میرود، احتمال آتش گرفتن در درجات بالا نیز هست که البته این احتمال بسیار کم است و اگر پیش آید به خاطر پایین بودن میزان رطوبت و صمغ محصول زمان آتش گرفتن سریع تر اتفاق میافتد.
ترمووود در جریان تیمار حرارتی بخش عظیمی از رطوبت خود را از دست میدهد و این از دست دادن رطوبت روی قابلیت خم پذیری و شکل پذیری آن ها تاثیر میگذارد. به این منظور که نمیتوان از آن ساختارهای منحنی شکل را برش داد. آخرین عیب آن نیز مقاومت مکانیکی پایین آن میباشد.
در کل مواردی که در معایب ترمووود گفته میشود در برابر مزایای آن، جایگاهی ندارد و به هیچ وجه باعث خدشه دار شدن مزایای آن نمیشود. موارد معایبی که گفته میشود، مشکلات کوچکی در برابر کاربرد ها و توانایی های ترموود است.
مقایسه مزایا و معایب
مزایا | معایب |
نصب سریع + مقاومت زیاد در برابر آب، برودت هوا و آتش | قیمت بالا + احتمال اتش در درجات زیاد |
دارای وزن کم و کاملا طبیعی | قطع کردن و بریدن درختان |
انعطاف و مقاومت بیشتر در برابر فشارها و عوامل طبیعی مختلف مانند زلزله | ___ |
همتراز با محیط استاندارد و نیازهای طبیعی انسان | مقاوم نبودن در برابر اشعه ماورا بنفش |
مقاومت بسیار در برابر تغییر شکل مانند تاب برداشتن و یا تغییر کردن ابعاد + عایق صدا | ناتوانی در برش زدن به ساختارهای منحنی شکل |
تجزیه پذیری و عدم آسیب به محیط زیست پس از تخریب | ___ |
مقاوم در برابر ریز ارگانیسم ها، قارچ، کپک و حشرات + دوام بالا در برابر پوسیدگی | مقاومت مکانیکی پایین |
کاربردهای ترموود
در آخر به سوال کاربرد ترموود چیست؟و چرا از ترموود استفاده می کنیم؟ اشاره میکنیم. کاربرد آن در دکوراسیون داخلی و ساختمان ها بیشتر به چشم میآید. چوب ترمو در دکوراسیون داخلی طیف وسیعی را میتواند شامل شود که میتوان به پوشش دهی به تمامی وجه ها و حتی اکسسوری های کوچک و تزئینی اشاره کرد. این چوب را حتی در ساخت کابینت آشپزخانه و یا شلف ها و گلدان نیز میتوان استفاده کرد.
این نوع چوب عالی در کفپوش و سقف نیز کاربرد دارد. قیمت کفپوش ترمووود و قیمت سقف ترموود در برابر زیبایی و کاربردی که دارد، واقعا ناچیز است. از موارد دیگر نیز میتوان به سونا، روف گاردن، حمام، تراس و حتی نماپوش اشاره کرد. گرچه قیمت نماپوش ترموود کمی نسبت به قیمت نماپوش چوبی دیگر بیشتر است اما با توجه به کیفیت مطلوبی که دارد میتوان آن را به نسبت کیفیتش قابل ارزش دانست.
به طور کل این چوب برای کاربردهای مختلفی عالی است. امروزه استفاده از آن بیشتر و بیشتر شده است. زیبایی و جذابیتی که دارد مورد استقبال افراد و طراحان قرار گرفته و از آن استفاده میکنند. می توان به طور خیلی کلی به سوال کاربرد ترموود چیست؟ به موارد زیر اشاره کرد:
- ساختن آلاچیق و پرگولا و سایه بان
- استفاده در نمای ساختمان ها
- ساخت سونا و حتی استخر
- ساختن قرنیز و راه پله ها
- سازه های زیر کار چوبی
- ساختن روف گاردن
- دکوراسیون داخلی
- کفپوش و سقف
- درب و پنجره
معایب ترموود بیشتر است یا مزایای آن؟
درکل مواردی که در معایب ترمووود گفته میشود در برابر مزایای آن، جایگاهی ندارد و به هیچ وجه باعث خدشه دار شدن مزایای آن نمیشود. موارد معایبی که گفته میشود، مشکلات کوچکی است در برابر کاربرد ها و توانایی های ترموود است.
ترموود چیست؟
یکی از انواع چوب است که به آن چوب ترمو هم می گویند و یکی از اقسام چوب های طبیعی می باشد. این چوب با حرارت اصلاح شده است و نسبت به انواع چوب های دیگر دارای استحکام و ماندگاری بیشتری می باشد. ترموود جایگزین خوبی برای چوب های اشباع شده است. چرا که هیچ زیانی برای محیط زیست ندارد.
مزایای ترموود چیست؟
از مزایای آن می توان به مواردی مانند رطوبت کم، مقاومت بالا، سازگار با آب و هوای متفاوت، زیبایی ظاهری، مقاوم در پوسیدگی و یا خوردگی، مقاوم دربرابر نور خورشید، حرارت، ضربه و فشار، مقاوم در برابر قارچ ها و حشرات و.... اشاره کرد.